TiyatOR



TiyatOR, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş bünyesinde çalışmalarını sürdüren amatör tiyatro topluluğumuzun adıdır.

Topluluğumuz hakkında kısaca bilgi vereyim.

Oyak Renault Otomobil Fabrikaları çalışanlarından tiyatro sanatına gönül vermiş 5 arkadaş 2010 yılının şubat ayında şirketin de verdiği destekle “TİYATOR” amatör tiyatro topluluğunu kurdu. Bugün “TİYATOR” tamamı Oyak Renault çalışanlarından oluşan 30 kişiyle faaliyetlerini sürdürüyor.

Topluluğunun eğitmenliğini Bursa Devlet Tiyatrosu Sanatçılarından Ahmet Somers yapıyor. Dramaturg Betül Akın, Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim üyelerinden Murat Gürtel gibi isimlerle de çalışıyor.

Topluluk her yıl yoğun bir eğitim süreci içerisinde eğitmenleri tarafından seçilen oyuna çalışıyor ve yılsonunda oyunu sergiliyor. Topluluğun eğitim süreçleri içerisinde; doğaçlama – mimik, rol kişiliğine bürünebilmek, karakter analizi, sahnede doğallık, karakteri yansıtma, vücut denge bütünlüğü, sahne hakimiyeti gibi konular bulunuyor.







Oyak Renault çalışanları ve ailelerine oyunlar sergilemek amacıyla kurulan topluluk ilk yılında, Tuğrul Tülek – Günay Güney ve Altuğ Görgü tarafından kaleme alınmış olan “At Doğuran Savaş” adlı mitolojik oyunu sergiledi ve toplam 4 defa başarıyla oynadı.










İlk yılında gösterdiği performansın ardından yine şirket çalışanlarından oluşan yeni katılımlarla büyüyen topluluk, ikinci sezonunun ilk performansını Ray Cooney’in yazıp Haldun Dormen’in Türkçeleştirdiği “Karmakarışık” isimli komedi oyunu ile gerçekleştirdi ve toplam 7 defa başarıyla oynadı.





Topluluk, ikinci yılının ikinci yarısında ise, Türk tiyatro tarihinin mihenk taşlarından biri olan, Haldun Taner’in yazdığı “Keşanlı Ali Destanı” isimli müzikal performansı, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi salonunda 3 defa sergiledi.



Kuruluşunun üçüncü yılında Ahmet Somers’in yazıp yönettiği çocuk oyunu “Yaşlı Kuklacı” ile yetişkinlerin yanı sıra minik izleyicilerinin de karşısına çıktı. Bursa’da 3 defa beğeniyle izlenen oyun, 4 - 14 Ekim 2012 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen “ 2. Küçük Harfler Büyük Düşler Uluslararası  Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali”nde de 2 defa sergilendi ve yerli ve yabancı katılımcılar tarafından övgü aldı. 







TiyatOR, çalışmalarına ara vermeden 2013 yılının ilk çeyreğinde seyirciyle buluşacak olan Ray Cooney’in yazıp, Haldun Dormen’in Türkçeleştirdiği “ Komik Para” oyunu için hazırlıklara devam etmektedir.   

Yorumlar

Popüler Yayınlar